Doar pentru că nu preocupă activ (aproape) pe nimeni, nu înseamnă că nu planează asupra antreprenorilor și denumirii de „patron” niște prejudecăți cu iz de vinovăție. Așa că ne-am pus să vorbim despre acest lucru. Nu din dragoste pentru lingvistică, ci din respect față de valorile în care credem. Și, bineînțeles, pentru că găsim important subiectul.

„Ooo, să trăiești, patroane, te salut cu respect!”

Hai să spunem lucrurile pe bune: în vorbirea curentă, „patronul” este un apelativ folosit în sens peiorativ. Este aproape un jargon egal cu „ceafă lată, minte-ngustă”. Un periculos, așadar, care are în spate și o formă de infatuare nejustificată. Este văzut, de asemenea, ca un un soi de stăpân-opresor extrem de bogat, care exploatează și profită de cei care muncesc pentru el.

Altfel spus, patronul român nu are o profesie onorabilă, mai ales că vine la pachet cu ideea de șmecher, interlop chiar, viclean și oportunist. Ce să mai la deal, la vale: e un profitor.

Poate și moștenirea post-comunistă a jucat un mare rol în distorsionarea percepției asupra acestei profesii, după cum au explicat o parte dintre invitații la seminarul organizat de Ștefan Mandachi. (Statutul antreprenorului și denumirea de „patron” sunt o parte dintre subiectele de discuție abordate în interviurile seminarului din decembrie 2020. Concluzia? Stăm destul de prost ca popor la capitolul educație antreprenorială și financiară.)

Și-atunci, cine își dorește să ajungă în societatea românească patron, dacă implică atâtea etichete cleioase?

Cine știe ce înseamnă cu adevărat cuvântul!

Adevăratul patron ⇨ PATRON-X

Diferența dintre percepție și realitate este destul de mare, însă paradoxal, aceasta devine sesizabilă numai dacă o punem în lumină. Există termenul de „patron”, există prejudecata, la fel cum există și sensul real, dar cine stă să umble la nuanțe? Nouă ne-a filat lampa și-am săpat pe această temă, să ne facem înțeleși. Și-am căutat în dicționar, unde am găsit așa:

PATRÓN2, -OÁNĂ, patroni, -oane, subst. 1. S. m. și f. Proprietar al unei întreprinderi. 2. S. m. (În Roma antică) Patrician roman, considerat în raport cu liberții săi. 3. S. m. și f. Sfânt socotit protector al unei persoane, al unei corporații sau al unei comunități care îi poartă numele; zi calendaristică în care se prăznuiește un sfânt și pe care o serbează cei care poartă numele acelui sfânt. ♦ Ocrotitor, protector. – Din lat. patronus, germ. Patron, fr. patron. sursa: DEX ’98 (1998)

Nimic blamabil în sensuri și explicații, ba dimpotrivă. Ideea de „protecție”, „libertate” și „responsabilitate” par a fi mai aproape de înțelesul profund al termenului.

La acest tip de raportare s-a gândit și Ștefan Mandachi când a dat numele platformei de educație antreprenorială Patron-X. După cum a declarat: „Am ales numele Patron-X deoarece mă consider patron înainte de antreprenor, businessman sau om de afaceri. Am insistat cu înverșunare ca numele platformei să conțină cuvântul «patron». Românii fug de această titulatură, tocmai de aceea am încercat să fiu pe dos, să îi inspir să își asume autentic un statut. Sunt părinți care își îndrumă copiii să facă orice, numai să nu cumva să-și dorească să ajungă patroni. Evident, în necunoștință de cauză. Ei bine, eu exact asta vreau să fac: să-i îndrum să ajungă patroni. Apoi, vor avea ei vreme să-și emancipeze statutul.”

Prin urmare, sensul real este de responsabil, coordonator, mentor și creator, generator de idei și profit prin muncă și implicare. Un rol de asumare a aptitudinilor și a impactului pe care îl poate avea un român creativ și activ, în societatea din care face parte.

Misiunea Patron-X

Dincolo de misiunea de a oferi un concept coerent de educație antreprenorială, un proces de învățare și dezvoltare pe toate planurile atipic, Patron-X își dorește să schimbe moduri de gândire. Percepții și convingeri limitative. Să inspire tinerii de toate vârstele (inclusiv pensionarii), indiferent de etapele vieții în care se află, să își găsească vocația și să o folosească pentru a fi împliniți. Și pentru a avea succes!

Astfel, Patron-X oferă o sursă de educație antreprenorială și financiară care poate să ajute pe oricine să își acceseze potențialul creator și să își câștige libertatea de orice tip. Inclusiv financiară!

În plus, Patron-X a apărut și pentru a construi o comunitate de oameni cu spirit antreprenorial care să se sprijine în proiecte utile pentru societate și cu beneficii pentru toți. Atât pentru patron (cu schimbarea tuturor prejudecăților), cât și pentru echipa manageriată și pentru cei cărora oferă produse/servicii.

O comunitate în care fiecare să își asume rolul de antreprenor cu o mândrie sănătoasă, care să vorbească despre valori, cu adevărat pasionat de ceea ce face.

Doar așa se pot schimba mentalitățile: om cu om, antreprenor cu antreprenor, visător cu visător!

Început de schimbare sub formă de forum

Ai citit până aici și parcă simți că rezonezi cu misiunea Patron-X, dar nu știi de unde să prinzi firul schimbării în pătrățica ta? Minunat! Forumul educațional „Pasiune, acțiune și teancuri de dolari” este experiența la care te invităm ca la un nou început de etapă, prosperă și împlinitoare. Mai ales dacă te numeri printre cei care dospesc idei pe ascuns și nu au curajul să le facă să producă bani (alt subiect tabu).

Vor fi minim 24 de ore în 3 zile de seminarii. Un timp suficient să-ți schimbi în primul rând atitudinea față de tine și să pompezi o doză bună de curaj pentru a-ți folosi resursele interioare. Iar dacă nu ți le cunoști, să le afli și să iei o decizie în favoarea ta!

Până la urmă, este o chestiune de asumare a darurilor pe care le ai și de a le pune în valoare și la lucru pentru tine și cei din jur. Și o dovadă de patriotism, dacă ne gândim că aduci o contribuție în societatea și economia românească.

Doar am stabilit până aici că a fi patron nu e nimic nasol. Corect?

Înscrie-te chiar acum la forum!